2021-06-20 10:39:49• hírek • Szatmár.ro

Horgászkurzust szerveztek a Zöld Házban

Végéhez közeledik az Udvari Polgármesteri Hivatal és a csengeri önkormányzat Határtalan Zöld Folyosó nevet viselő, közös, határon átívelő együttműködési projektje.

Az egyik éppen az elmúlt napokban zajlott: mivel egy vizes élőhelyekkel kapcsolatos pályázatról van szó, a szervezők egy workshopot rendeztek, nem kevesebb mint 25 horgász számára, bemutatva számukra, miként is kell egy természetvédelmi, jelen esetben Natura2000-es területen horgászni.

A határon átívelő uniós pályázat keretében a felek azon dolgoztak, hogy a Szamos alsó folyásának, az Udvari község területén húzódó holt ága felújításra kerüljön, a kiszárat medret újra feltöltsék vízzel, visszaadva azt, az ott honos élővilág számára – úgy tűnik kifejezetten nagy sikerrel.

A szerdától péntekig zajló workshop harmadik napján szerkesztőségünk munkatársai is ellátogattak a képzésnek helyt adó Kossuth-kerti Zöld Házba, ahol a projekt ötletgazdája, Békéssy Erzsébet ismertette a természetvédelmi projekt részleteit, bemutatta azt, hogy milyen beruházásokat sikerült megvalósítani ezen a területen, illetve arról is beszélt, hogy milyen előnyei lesznek ennek a pályázatnak miután lezárult.

Elek Emese biológus-szakértő a szóban forgó Natura2000-es természetvédelmi területet biodiverzitását ismertette, bemutatva az itt honos fajokat, illetve beszélt azokról a minimális védekezési intézkedésekről is, amelyeket minden horgásznak és turistának be kell tartania, ha erre a területre látogat, úgy horgász, mint természetjáró vonatkozásában.

A workshopon jelen volt továbbá a Szatmár Megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesületének két képviselője is, akik azokat a horgászattal kapcsolatos szabályokat ismertették, amelyeket nem csak a Natura2000-es védett területeken, de egyáltalán a megye folyó vizein bárkinek alkalmaznia kell, ha azokhoz kilátogat.

A jó hangulatú, ismeretterjesztő kurzusról a résztvevő 10 magyarországi és 15 helyi horgász egy-egy a megszerzett ismeretek mellett egy-egy elismervénnyel távozott, mely tanúsítja, hogy részt vettek a projekt ezen rendezvényén, mi több, a jövő hét folyamán egy horgászversenyt is szerveznek számukra Udvariban, ahol majd alkalmazni tudják a tanfolyamon elsajátított ismereteket.   

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: